Bitcoin. De Basics.

Ok. Je hebt voor jezelf besloten dat je een sprong in het diepe wilt wagen en wat eigen Bitcoin wilt bemachtigen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kom je überhaupt aan Bitcoin? En eenmaal in je bezit, waar bewaar je ze dan? Er zitten nog best wat haken en ogen aan het handelen en bewaren van Bitcoins dat een beginner in al zijn onwetendheid onderuit kan gaan. Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de mogelijkheden om in Bitcoin te handelen en te bewaren en worden valkuilen toegelicht.

 • Bitcoins bewaren
 • Bitcoin bemachtigen
 • Bitcoin opslaan
 • Bitcoin bewaren

  Voordat je een eigen Bitcoin kan bemachtigen heb je een plek nodig om die Bitcoin te kunnen bewaren. Bitcoins worden over het algemeen in digitale portomonee's (zogenaamde wallets) bewaard. Er zijn meerdere soorten wallets beschikbaar, maar de manier waarop de wallets werken is over het algemeen hetzelfde. Een wallet is vergelijkbaar met een rekeningnummer bij een bank, alleen beheer je nu zelf de rekening. Iedereen met toegang tot het internet is in staat om een eigen Bitcoin wallet aan te maken. Bij het aanmaken van een wallet worden drie dingen gegenereerd, namelijk:

 • Het adres van de wallet - zodoende kunnen er transacties van en naar dit adres verwerkt worden
 • De persoonlijke (geheime) encryptie code (in het Engels: Private key)
 • De publieke (openbare) encryptie code (in het Engels: Public key)
 • Elders op deze site is uitgelegd dat Bitcoin transacties werken op basis van encryptie. Transacties zijn pas geldig als deze met behulp van de geheime encryptie code (private key) ondertekend worden. Het is dus ontzettend belangrijk dat de eigenaar van de wallet deze geheime encryptie code niet prijs geeft aan iemand anders, want wie over deze code beschikt kan onbelemmerd transacties met de wallet uitvoeren!

  Bitcoin Core

  De meest voor de hand liggende aanpak lijkt het downloaden van de software die oorspronkelijk geschreven is om het Bitcoin Netwerk mee te betreden: de Bitcoin Core. Wie gebruik maakt van de Bitcoin Core software maakt automatisch een wallet aan om Bitcoins mee te verhandelen. Het gebruiken van de Bitcoin Core heeft echter wel wat voeten in de aarde voor de beginnende gebruiker.

  Wie de Bitcoin Core software gebruikt, haalt in feite een volledig kopie van de Blockchain binnen. Als het programma voor het eerst opgestart wordt gaat de Bitcoin Core dus eerst de volledige Blockchain (met daarin ondertussen meer dan een kwart miljard transacties opgeslagen) downloaden en verwerken. Dit kost je ongeveer 150 GB opslagruimte, en het verwerken van alle data duurt (op een gemiddelde thuiscomputer) ruim een week. Voor een beginnende gebruiker is dit dus niet bepaald een optimale manier om kennis te maken. Ook is het niet mogelijk om deze hoeveelheid data op een mobiel apparaat mee te nemen, tenzij je van plan bent te gaan winkelen met een laptop in je achterzak. Om deze reden zijn er een groot aantal wallets ontwikkeld door bedrijven of organisaties die in een bepaald gat in de markt proberen te springen.

  Extern ontwikkelde wallets

  Een woord van waarschuwing: het gebruiken van een wallet ontworpen door een externe partij brengt een extra schakel tussen jou en je Bitcoins. Dit is natuurlijk niet hoe Bitcoin oorspronkelijk bedoeld is! De meeste Bitcoin eigenaren maken toch wel gebruik van een wallet gemaakt door een externe partij, voornamelijk omdat deze zeer toegankelijk en makkelijk in het gebruik zijn. De meeste gangbare wallets hebben hun betrouwbaarheid in de loop der jaren wel bewezen, maar blijf altijd op je hoede: zo lang je niet in het bezit bent van je geheime encryptie code zijn de Bitcoins in je wallet niet (alleen) van jou! Elke wallet biedt nét andere opties voor de gebruiker. Het is belangrijk je goed in te lezen voordat je je geld aan een wallet toevertrouwd!

  Wallets zijn er in veel soorten en maten. Zo zijn er software en hardware wallets, die online of offline kunnen zijn. Hieronder volgt een overzicht met beknopte uitleg van de verschillende soorten wallets. Wie na het lezen van dit overzicht nog wat hulp kan gebruiken bij het kiezen van een wallet kan terecht op de site van de Bitcoin community: https://bitcoin.org/nl/kies-uw-portemonnee

  Software wallets

  Software wallets zijn voornamelijk ontworpen als alternatief voor de Bitcoin Core software. De meeste wallets zijn lichtgewicht (slechts een paar MB groot) en vereisen niet dat de volledige Blockchain gedownload en verwerkt hoeft te worden. Dit gebeurt bij de wallet aanbieder achter de schermen. Zodoende zijn er snelle, draagbare wallets beschikbaar.

  Electrum

  Electrum is een snelle, lichtgewicht wallet die meerdere toepassingen kent. De wallet bestaat al jaren en heeft zich altijd betrouwbaar bewezen. De wallet is te downloaden voor zowel een desktop als een mobiel apparaat, en kent functies voor de beginnende en de gevorderde gebruiker. Bij Electrum beschik je zelf over je geheime encryptie code (= private key) en is dus een uitstekend alternatief voor de Bitcoin Core. Je downloadt Electrum HIER.

  Armory

  Armory is een desktop wallet die zich voornamelijk richt op veiligheid. Armory claimt de veiligste wallet aan te bieden, die de beste bescherming tegen invloeden van buitenaf biedt. Daarnaast biedt Armory de mogelijkheid aan om gratis een offline back-up van je wallet te maken. Hoewel het iets minder gebruiksvriendelijk is dan Electrum is Armory geen slecht alternatief voor desktop (computer) gebruikers. Je downloadt Armory HIER.

  Mobiele wallets

  Zoals de naam al doet vermoeden bestaan er ook wallets als mobiele telefoon app. Het voordeel hiervan is dat je de wallet heel eenvoudig met je mee kan nemen en overal kan gebruiken. Het grote nadeel van deze mobiele wallets is dat de geheime encryptie code (private key) om transacties mee uit te voeren ook daadwerkelijk in de app wordt bewaard. Wie zijn telefoon kwijt raakt of kapot maakt zonder fatsoenlijke back up van de code kan fluiten naar zijn Bitcoins.

  Mycelium is misschien wel de populairste Bitcoin wallet. Het biedt de mogelijkheid om een groot aantal functies uit te voeren voor de gevorderde Bitcoin gebruikers, naast het versturen en ontvangen van Bitcoins in je wallet. Via een reeks geheime woorden kan een back-up gemaakt worden van de private key, zodat bij verlies van het mobiele apparaat de wallet niet verloren gaat.

  Breadwallet is een simpele mobiele Bitcoin wallet. Het biedt eigenlijk niet meer functies dan het versturen en ontvangen van Bitcoins, en een back-up maken van de versleutelingscodes. Handig voor beginners!

  Browser wallets

  Ook zijn er wallets die je vanuit een internet browser kunt beheren. Hiervoor heb je geen aanvullende software of app nodig. Je meldt je slechts aan op de website van de wallet provider en je kunt starten. Een voorbeeld hiervan is Blockchain.info. Op deze site kan je eenvoudig een wallet aanmaken waarmee je Bitcoin kan opslaan, versturen en ontvangen. Ook biedt Blockchain.info de mogelijkheid om andere wallets in te laden, mits je over de juiste geheime encryptie code (private key) beschikt. De wallet kan ondertussen ook op diverse mobiele platforms als app gedownload worden.

  Hardware wallets

  Er zijn verschillende manieren om Bitcoins op hardware te bewaren. Er zijn bepaalde leveranciers die apparatuur leveren om Bitcoin op te bewaren. Daarnaast biedt de hardware vaak functionaliteiten zodat er ook vanaf het apparaat verbinding met het internet kan worden gemaakt zodat transacties doorgevoerd kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn Trezor en KeepKey. Deze apparaten zijn echter ietwat prijzig (vanaf ongeveer honderd Euro) en richten zich vooral op de doelgroep die een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin veilig offline wil bewaren. Wie meer wil weten kan terecht op de website van de betreffende leveranciers.

  Bitcoin bemachtigen

  Je eerste stukje Bitcoin kan je op een aantal manieren bemachtigen. De meest gangbare optie is om deze te kopen. Waar je Bitcoin koopt en hoe dat werkt lees je hieronder. Voor veel mensen is het investeren van hun zuur verdiende geld in iets wat onbekend en niet tastbaar is een grote drempel om te overwinnen. Voor wie nog geen zin heeft om zijn zuur verdiende geld te investeren, maar toch kennis wil maken met Bitcoin is er een mooie uitkomst: met wat tijd en geduld is het mogelijk om maandelijks gratis voor een tiental euro's aan Bitcoin te bemachtigen. Hoe dat precies werkt lees je HIER.

  Bitcoin kopen

  Bitcoins zijn op meerdere plaatsen te koop. Er zijn twee manieren: via een handelsplatform, of via een bemiddelaar. Er zijn verschillende handelsplatformen waar kopers en verkopers van Bitcoin aan elkaar gekoppeld worden. Voorbeelden hiervan zijn Kraken en Coinbase. Dit zijn zogenaamde "Exchanges" waar kopers en verkopers aan elkaar gekoppeld worden. Je kan er eenvoudig een account openen en beginnen met handelen. Soms kan het wat tijd kosten om een account op te zetten waarin je Euro's kan storten (bij Kraken duurt dit bijvoorbeeld +/- 1 werkdag) maar daarna kan je vrij snel handelen in Bitcoin.

  LET OP: het kopen van Bitcoins via een exchange is een prima (en de meest goedkope) manier om aan Bitcoin te komen. Wees hier wel voorzichtig mee. Zo lang je Bitcoin op je account bij de Exchange staan ben jij niet in het bezit van de geheime encryptie codes (private keys) van de wallet waarin de Bitcoins voor je worden bewaard. Mocht er dus iets gebeuren met de Exchange, zoals een failissement of een hack (dit is in het verleden gebeurd) dan ben je je Bitcoins kwijt. Bewaar je Bitcoins daarom nooit in je Exchange account, maar sluis ze altijd door naar een wallet waarvan jij alle gegevens beheert. Zorg ervoor dat Bitcoins alleen in je Exchange account aanwezig zijn als je van plan bent er daadwerkelijk mee te handelen!

  Een andere manier om aan Bitcoin te komen is via een tussenpersoon. Er zijn bedrijven, zoals Bitonic, waar je zeer eenvoudig Bitcoin kan kopen. Er is geen account voor nodig. Je bestelt een hoeveelheid Bitcoin, je vult je wallet adres in en je betaalt met iDeal. Veel eenvoudiger dan dat kan het niet worden. Daarentegen betaal je wel iets meer (2-3%) per Bitcoin dan op een exchange, maar het is veruit de eenvoudigste optie om Bitcoin te kopen.

  Bitcoin opslaan

  Het kan zijn dat je van plan bent om druk bezig te zijn met Bitcoin en er vaak mee gaat handelen. Het kan ook zijn dat je misschien een gokje wilt wagen, wat Bitcoin koopt en het een paar jaar laat staan in de hoop dat de prijs stijgt. Ongeacht je intentie is er slechts beperkt een vangnet in het geval je een fout maakt of een ongeluk krijgt. Er zijn daarom een aantal scenario's die je goed in je achterhoofd moet houden, namelijk:

  Wallet kwijt? Pech! Bitcoin weg!(bijvoorbeeld: computer met Bitcoin Core er op kapot door virus/malware, of: telefoon met wallet verloren)

  Wallet wachtwoord vergeten? Pech! Bitcoins weg!

  Private key gestolen/verloren? Pech! Bitcoins weg!

  Exchange gehackt? Pech! Bitcoin weg!

  Bitcoin naar het verkeerde adres gestuurd? Pech! Bitcoin weg!

  Kortom: zorg er voor dat je zorgvuldig te werk gaat en dat je zowel je wallet, je wachtwoord als je geheime codes ergens veilig bewaart. Hoe je dat wilt doen kan iedereen het beste voor zichzelf inschatten. In mijn optiek kan het in ieder geval geen kwaad om een partner/familielid medeplichtig te maken van je Bitcoin activiteiten. Zodoende weet in ieder geval nog iemand dat je Bitcoin bezit in het geval dat je iets overkomt. Ongeacht de bedragen die er in het spel zijn: blijf altijd je gezonde verstand gebruiken en lees je goed in over alle haken en ogen die je tegen kunt komen!