Bitcoin bewaren

Voordat je een eigen Bitcoin kan bemachtigen heb je een plek nodig om die Bitcoin te kunnen bewaren. Bitcoins worden over het algemeen in digitale portomonee's (zogenaamde wallets) bewaard. Er zijn meerdere soorten wallets beschikbaar, maar de manier waarop de wallets werken is over het algemeen hetzelfde. Een wallet is vergelijkbaar met een rekeningnummer bij een bank, alleen beheer je nu zelf de rekening. Iedereen met toegang tot het internet is in staat om een eigen Bitcoin wallet aan te maken. Bij het aanmaken van een wallet worden drie dingen gegenereerd, namelijk:

 • Het adres van de wallet - zodoende kunnen er transacties van en naar dit adres verwerkt worden
 • De persoonlijke (geheime) encryptie code (in het Engels: Private key)
 • De publieke (openbare) encryptie code (in het Engels: Public key)
 • Elders op deze site is uitgelegd dat Bitcoin transacties werken op basis van encryptie. Transacties zijn pas geldig als deze met behulp van de geheime encryptie code (private key) ondertekend worden. Het is dus ontzettend belangrijk dat de eigenaar van de wallet deze geheime encryptie code niet prijs geeft aan iemand anders, want wie over deze code beschikt kan onbelemmerd transacties met de wallet uitvoeren!

  Bitcoin Core

  De meest voor de hand liggende aanpak lijkt het downloaden van de software die oorspronkelijk geschreven is om het Bitcoin Netwerk mee te betreden: de Bitcoin Core. Wie gebruik maakt van de Bitcoin Core software maakt automatisch een wallet aan om Bitcoins mee te verhandelen. Het gebruiken van de Bitcoin Core heeft echter wel wat voeten in de aarde voor de beginnende gebruiker.

  Wie de Bitcoin Core software gebruikt, haalt in feite een volledig kopie van de Blockchain binnen. Als het programma voor het eerst opgestart wordt gaat de Bitcoin Core dus eerst de volledige Blockchain (met daarin ondertussen meer dan een kwart miljard transacties opgeslagen) downloaden en verwerken. Dit kost je ongeveer 150 GB opslagruimte, en het verwerken van alle data duurt (op een gemiddelde thuiscomputer) ruim een week. Voor een beginnende gebruiker is dit dus niet bepaald een optimale manier om kennis te maken. Ook is het niet mogelijk om deze hoeveelheid data op een mobiel apparaat mee te nemen, tenzij je van plan bent te gaan winkelen met een laptop in je achterzak. Om deze reden zijn er een groot aantal wallets ontwikkeld door bedrijven of organisaties die in een bepaald gat in de markt proberen te springen.

  Extern ontwikkelde wallets

  Een woord van waarschuwing: het gebruiken van een wallet ontworpen door een externe partij brengt een extra schakel tussen jou en je Bitcoins. Dit is natuurlijk niet hoe Bitcoin oorspronkelijk bedoeld is! De meeste Bitcoin eigenaren maken toch wel gebruik van een wallet gemaakt door een externe partij, voornamelijk omdat deze zeer toegankelijk en makkelijk in het gebruik zijn. De meeste gangbare wallets hebben hun betrouwbaarheid in de loop der jaren wel bewezen, maar blijf altijd op je hoede: zo lang je niet in het bezit bent van je geheime encryptie code zijn de Bitcoins in je wallet niet (alleen) van jou! Elke wallet biedt nét andere opties voor de gebruiker. Het is belangrijk je goed in te lezen voordat je je geld aan een wallet toevertrouwd!

  Wallets zijn er in veel soorten en maten. Zo zijn er software en hardware wallets, die online of offline kunnen zijn. Hieronder volgt een overzicht met beknopte uitleg van de verschillende soorten wallets. Wie na het lezen van dit overzicht nog wat hulp kan gebruiken bij het kiezen van een wallet kan terecht op de site van de Bitcoin community: https://bitcoin.org/nl/kies-uw-portemonnee

  Software wallets

  Software wallets zijn voornamelijk ontworpen als alternatief voor de Bitcoin Core software. De meeste wallets zijn lichtgewicht (slechts een paar MB groot) en vereisen niet dat de volledige Blockchain gedownload en verwerkt hoeft te worden. Dit gebeurt bij de wallet aanbieder achter de schermen. Zodoende zijn er snelle, draagbare wallets beschikbaar.

  Electrum

  Electrum is een snelle, lichtgewicht wallet die meerdere toepassingen kent. De wallet bestaat al jaren en heeft zich altijd betrouwbaar bewezen. De wallet is te downloaden voor zowel een desktop als een mobiel apparaat, en kent functies voor de beginnende en de gevorderde gebruiker. Bij Electrum beschik je zelf over je geheime encryptie code (= private key) en is dus een uitstekend alternatief voor de Bitcoin Core. Je downloadt Electrum HIER.

  Armory

  Armory is een desktop wallet die zich voornamelijk richt op veiligheid. Armory claimt de veiligste wallet aan te bieden, die de beste bescherming tegen invloeden van buitenaf biedt. Daarnaast biedt Armory de mogelijkheid aan om gratis een offline back-up van je wallet te maken. Hoewel het iets minder gebruiksvriendelijk is dan Electrum is Armory geen slecht alternatief voor desktop (computer) gebruikers. Je downloadt Armory HIER.

  Mobiele wallets

  Zoals de naam al doet vermoeden bestaan er ook wallets als mobiele telefoon app. Het voordeel hiervan is dat je de wallet heel eenvoudig met je mee kan nemen en overal kan gebruiken. Het grote nadeel van deze mobiele wallets is dat de geheime encryptie code (private key) om transacties mee uit te voeren ook daadwerkelijk in de app wordt bewaard. Wie zijn telefoon kwijt raakt of kapot maakt zonder fatsoenlijke back up van de code kan fluiten naar zijn Bitcoins.

  Mycelium is misschien wel de populairste Bitcoin wallet. Het biedt de mogelijkheid om een groot aantal functies uit te voeren voor de gevorderde Bitcoin gebruikers, naast het versturen en ontvangen van Bitcoins in je wallet. Via een reeks geheime woorden kan een back-up gemaakt worden van de private key, zodat bij verlies van het mobiele apparaat de wallet niet verloren gaat.

  Breadwallet is een simpele mobiele Bitcoin wallet. Het biedt eigenlijk niet meer functies dan het versturen en ontvangen van Bitcoins, en een back-up maken van de versleutelingscodes. Handig voor beginners!

  Browser wallets

  Ook zijn er wallets die je vanuit een internet browser kunt beheren. Hiervoor heb je geen aanvullende software of app nodig. Je meldt je slechts aan op de website van de wallet provider en je kunt starten. Een voorbeeld hiervan is Blockchain.info. Op deze site kan je eenvoudig een wallet aanmaken waarmee je Bitcoin kan opslaan, versturen en ontvangen. Ook biedt Blockchain.info de mogelijkheid om andere wallets in te laden, mits je over de juiste geheime encryptie code (private key) beschikt. De wallet kan ondertussen ook op diverse mobiele platforms als app gedownload worden.

  Hardware wallets

  Er zijn verschillende manieren om Bitcoins op hardware te bewaren. Er zijn bepaalde leveranciers die apparatuur leveren om Bitcoin op te bewaren. Daarnaast biedt de hardware vaak functionaliteiten zodat er ook vanaf het apparaat verbinding met het internet kan worden gemaakt zodat transacties doorgevoerd kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn Trezor en KeepKey. Deze apparaten zijn echter ietwat prijzig (vanaf ongeveer honderd Euro) en richten zich vooral op de doelgroep die een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin veilig offline wil bewaren. Wie meer wil weten kan terecht op de website van de betreffende leveranciers.

  Bitcoin bemachtigen

  Heb je een wallet aangemaakt en ben je klaar om je eerste beetje Bitcoin daarin op te slaan? Lees dan HIER hoe je Bitcoin kan bemachtigen!