bitcoins delven

Bitcoins delven

Er is geen eenduidige naam voor de oorsprong van nieuwe Bitcoins. Zoals op deze site te lezen is, worden splinternieuwe Bitcoins bij wijze van beloning uitgekeerd aan degene die een block met transacties aan de Bitcoin Blockchain toevoegt. Sommige mensen zeggen dan dat deze Bitcoins "ontstaan" in de portomonee van degene die het block toevoegt. Andere mensen spreken weer van het "vinden" van deze Bitcoins, als de juiste code gevonden wordt die het block doorvoert. De populairste term voor de oorsprong van nieuwe Bitcoins komt uit een vergelijking met goud. Omdat Bitcoin het nieuwe goud wordt genoemd spreken sommige mensen van het delven (Engels: mining) van Bitcoins. Hoewel deze term eigenlijk het minst zegt is deze toch blijven plakken. Waarschijnlijk omdat het een myserieus en sexy zwaaitje heeft.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je zet je computer aan, die gaat rekenen en een paar uur later ben je aanzienlijk rijker. Je computer heeft Bitcoins voor je gedolven. In eerste instantie klinkt het als een ongrijpbaar iets. Hoe kan waarde ontstaan uit het niets? Wie begrijpt hoe Bitcoin werkt (dat lees je hier) krijgt daar al iets meer begrip voor. Maar dan nog. Het "onstaan" van geld uit het niets klinkt voor veel mensen als een (te) verleidelijke bezigheid.

Delven naar Bitcoin, de basis

Wie zich bezig houdt met het delven van Bitcoin laat zijn computer dus codes gissen, in de hoop de juiste te vinden. Elke computer kan dit, maar de ene kan dit aanzienlijk sneller dan de andere. Daarnaast kan je met je computer CPU (de processor) of de Videokaart rekenen. Achter beide methodes schuilen verschillende principes.

Het raden van de codes door je computer wordt uitgedrukt in "hashes". Elke code die je computer gokt levert als uitkomst een bepaalde "hash". Het doel is dat de resulterende "hash" aan bepaalde voorwaarden voldoet, zodat een block aan de Blockchain toegevoegd kan worden. De term "hash" heeft zijn oorsprong in de cryptografie. De snelheid waarmee een computer codes kan gokken wordt uitgedrukt in hash/seconde. Als je bijvoorbeeld 2500 hashes per seconde haalt, wordt dit afgekort tot 2.5 kH/s. Voor het delven van Bitcoin zijn speciale onderdelen geproduceerd die zich volledig toespitsen op het halen van een zo hoog mogelijke hash snelheid (Engels: hash rate). Des te sneller je computer kan rekenen, des te groter je kans op een forse beloning.

Ben je benieuwd wat de rekensnelheid van jouw computer of telefoon is? Je kan het HIER testen!

Particulier Bitcoin delven

Het delven van Bitcoin heeft best wat voeten in de aarde. Ten eerste heb je aardig wat verstand van computers nodig om te weten hoe je een computer op moet zetten om naar Bitcoin te delven. Een gemiddelde thuiscomputer is dusdanig inefficient dat het delven niet loont tegen de electriciteit die er voor vereist is. Wil je een beetje kans maken op rendement zal je dus speciale apparatuur moeten aanschaffen die hier voor ontworpen is en zelf in elkaar moeten klussen. Daarnaast is het best lastig om een positief rendement te halen: de aanschaf van apparatuur is vrij prijzig, en vooral het energievergruik van de apparatuur tikt behoorlijk hard aan. Je bent dus best lang (ongeveer 10 tot 12 maanden, volgens gebruikers) bezig om je investering terug te verdienen. In zo'n tijdsbestek kan er van alles gebeuren met de relatief jonge Bitcoin.

Toch kan Bitcoin delven geld opleveren, als je weet waar je mee bezig bent. Het is belangrijk om te weten dat er pas "verdiend" wordt op het moment dat jij degene bent die een block toevoegt aan de Blockchain. Op het moment van schrijven is de beloning voor het toevoegen van een block 12.5 Bitcoin, dat is grofweg €40.000,- ! Er wordt ongeveer elke 10 minuten een block aan de Blockchain toegevoegd. Echt? Ja. Echt! Je zal dus begrijpen dat je niet de enige bent die daar op zit te azen.

Dus hoe pak je dat dan aan? Je kan in je eentje je computer op gang gooien in de hoop dat jij degene bent die de beloning van 12.5 Bitcoin opstrijkt. Gezien de concurrentie is deze kans grenzend aan onmogelijk. Er zijn namelijk veel groepen en organisaties die zich volledig gestort hebben op het mijnen van Bitcoin. Ze hebben pakhuizen vol met computer apparatuur staan die allemaal 24/7 bezig zijn met het delven van Bitcoin. De huidige totale rekencapaciteit van alle leden van het Bitcoin Netwerk bedraagt ongeveer 9 miljoen triljoen hashes per seconde. Daar kom jij als alleenstaande rekenaar onmogelijk tussen. Wil je kans maken, heb je een alternatief nodig.

Bitcoin delven in de cloud

Om de kans te vergroten dat je een block toevoegt is het mogelijk om de rekenkracht van meerdere computers te bundelen en samen aan de slag te gaan. Zoiets wordt "pool mining" genoemd. Je sluit je aan bij een groep, en samen met de andere leden laat je computers rekenen in de hoop de Bitcoin beloning op te strijken. Als dit het geval is, wordt de beloning naar rato van geleverd rekenwerk naar de leden verdeeld. Je zal dus niet de volle mep opstrijken, maar zodoende maak je wel meer kans op een uiteindelijke beloning.

Bitcoins laten delven

Voor de technisch minder onderlegde mensen, of mensen die geen zin hebben in loeiende computers in hun huiskamer, is er een mooie middenweg. Er zijn bedrijven die hash rate verhuren aan particuliere mensen. Je gaat een overeenkomst aan waarbij een bepaalde hashrate wordt gehuurd en je maakt deel uit van de pool van de aanbieder. De aanbieder regelt alle technische zaken, onderhoudt de apparatuur en stuurt de computers aan. Het leeuwendeel van de winst die gemaakt wordt met het delven van Bitcoin gaat naar de huurder, minus een klein deel dat de aanbieder in rekening brengt voor de service. Zodoende verdienen beide partijen aan de overeenkomst. De bekendste aanbieder is Genesis Mining. Deze biedt voor elke portomonee contracten voor onbepaalde tijd, die door blijven lopen zo lang het voor beide partijen rendabel is! Wie een bestelling plaatst met de volgende code krijgt 3% korting: cOWGTV. Niet slecht!

Een alternatief voor Genesis Mining is het zeer kortstondig huren van zeer veel rekenkracht. Dit kan via NiceHash. Hier kunnen mensen rekenkracht huren van anderen, of kunnen mensen hun eigen rekenkracht verhuren aan geïnteresseerde partijen. De website werkt als een soort marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht!